CCY - PG 631982-6

Idag får bilderna tala.. medan glädjetårarna sprutar
 
Läget på barnhemmet är bra och stämningen är på topp!
Ovan sjungs head and shoulders knees and toes
 
Nedan är tre härliga damer ur vår personal
 
Eva med tungan rätt i mun
 
Ambulans-fyrhjulingen som bla volontären Anna Karlsson bidragit till
 
Skolan med dagis längst till vänster, toaletter i mitten och köket till höger
 
Skolan med vakt/informationshus till vänster och lärarhus till höger
 
Grundskolebyggnaden
 
Dagisbyggnaden
 
Dagis bakgård som ligger lite avskilt från grundskolan
 
Insidan av dagis som nu är färdigmålat tack vare våra volontärer och bidrag från många människor! Alla slantar märkta "färgburk" eller "färg skola" m.m. går nu till detta ändamål
 
En svart tavla i dagis och till vänster om den dörren till ett stort förråd för skolmaterial, dörren längst till vänster är ut mot skolmarken och den högra dörren leder ut till de yngsta barnens bakgård.
 
Och i den här lilla gläntan.. Här har mama rensat och bränt en bit av hennes mark för att göra plats åt mitt och min lilla familjs tegelhus.
 
 
 
 
Varför bygger ni en skola egentligen?
Tiden har gått.
Det är nu ca 1,5 år sedan vi bestämde att vi skulle bygga en skola och vägen har varit lång och guppig sedan dess.
Jag hör min mors kloka ord ringande i bakhuvudet "tålamod är vägen till framgång".
Det stämmer, till viss del. Man behöver också en hel del andra byggstenar,men ja, hade jag inte sett långsiktigt på det här, då hade jag gett upp för längesedan.
 
Vi får dock inte glömma bort heller vad anledningen till detta skolbygge är.
Det är lätt att säga "vi bygger en skola i Afrika" för att sedan mötas av antingen "men så onödigt, det gör ju ändå ingen skillnad." eller "åå vad häftigt/roligt/inspirerande!". 
 
Frågan är ju då, vad säger fakta? är det onödigt? är det slöseri på resurser och pengar? allt är en tolkningsfråga och alla prioriterar olika. Jag tycker att detta är viktigt, och här kommer en del av anledningen. 
 
Världens resurser är orättvist fördelade. Och vad man än säger om att alla får sköta sitt och det är viktigast att sopa rent kring sin egen dörr så kvarstår faktum att vi alla hör ihop, för vi delar på samma planet. Hade världen inte varit så skev, hade vi till exempel kanske kunnat forska fram ett vaccin mot ebola för 40 år sedan när det först upptäcktes. Därför vill jag, att alla ska ha lika rätt till bra utbildning, överallt! för jag tror att i bra utbildning ligger kärnan till hur vi ska förbättra världen, på olika platser, för olika människor i olika tider.
 
I Tanzania ser skolan ut unefär så här.. (Jag utgår främst ifrån landsbygden, i städerna ser det något annorlunda ut)
 
De statliga primaryschools (grundskolorna) är avgiftsfria. Det man betalar för är skolmaterial (pennor o böcker), testingfee (avgift för de prov som varje klass har i slutet av året för att komma vidare till nästa klass) och skoluniform, för ca 250 kr per år.
 
Sedan har vi secondaryschool, alltså typ högstadiet/gymnasiet (svårt att jämföra då de går efter tex USAs skolsystem med 1-7 från 7 års ålder som primaryschool och sedan 1-6 från 14 års ålder som secondaryschool)
 
En statlig secondaryschool kan kosta ungefär lika mycket, kanske lite mer, runt 400 kr per år.
En privat secondaryschool är dyrare och kan kosta mellan 1000-2000 kr per år, vilket få har råd med. Det är en av orsakerna till den låga utbildningsnivån, vartefter åren går slutar fler och fler skolan. 
 
Första klass i primary kan ha uppemot 100 elever i en klass (för att skolavgiften avskaffades 2002, bra! MEN för få lärare och för få skolor gör att resultatet blir ohanterligt stora klasser, med aga och dålig undervisning som följd).
 
Så i klass 2 har siffran gått ned något, kanske för att barnen behövs i hemmet och vårdnadshavaren upplever att "hen lär sig ju ändå ingenting i skolan, hen har säkert inget läshuvud". 
 
i klass 3 sjunker siffran ytterligare och fortsätter så genom hela grundskolan. När det sedan är dags för secondary school är avgiften jättehög, vilket man bara prioriterar om man har ett "barn med läshuvud", kanske i själva verket världens smartaste barn för att de faktiskt klarat sig igenom skolan trots den dåliga utbildningsnivån.
 
Därmed börjar väldigt få barn secondaryschool på landsbygden. Oftast finns bara klass 1-3 eller 1-4 på secondary school i byarna vilket resulterar att man sedan måste flytta till en boardingschool i en stad, vilket såklart innebär en ännu större kostnad.
 
Det här ger en bild av VARFÖR utbildningsnivån är så låg. Det är inga dumma människor vi har att göra med, det kan vara de smartaste människorna i världen, men får man inte rätt medel kan man inte komma till vissa mål, och TROTS att dessa människor inte har några som helst medel, kommer vissa hur långt som helst. Är inte det fantastiskt?
 
Det ger också en bild av vad en liten slant, en ynken liten hundralapp från dig kan göra för en persons hela liv på andra sidan jorden. Svindlande egentligen..
 
Kindergarden är färdigmålat! och nu återstår endast dekor, städning och inredning inför öppningen!