CCY - PG 631982-6

Vart är världen på väg?
Ja vart är världen på väg när oskyldiga människor skjuts ned utan anledning?
När människor dör på grund av andra människor?
När man går ut en kväll och aldrig kommer hem igen.
 
Vart är världen på väg?
 
Eller snarare, vart har världen varit? vart är världen? vad händer egentligen? överallt? dagligen?
Det händer hemskheter på jorden och jag tror inte det blir bättre av att vi diskuterar hur fel det är att en händelse bevakas mer än en annan.
 
Jag har genom livet ibland känt att jag vill skaka om vissa människor och få de att vakna ur sin bubbla och se vad som händer i världen. Sedan har jag tänkt att jag inte vill det. Att jag unnar de det, alla människor som inte vet om alla hemskheter. Att jag inte vill "förstöra" min lillasyster, utan låta henne må bra i den där trygga bubblan. 
Jag tror inte längre att det förstör någon att ha kunskap om saker. Jag tror att vi måste börja prata om världen, precis som vi måste börja prata om psykisk ohälsa. Vi måste kunna prata öppet om saker som får oss att känna obehag. För det blir inte bättre av att vi tystar ned det.
 
Men kanske är det dags att öppna ögonen allihopa, för allting. Det är väl det som är grejen med Paris nu, bomberna slår ned mitt framför ögonen på oss och det går inte blunda längre.
 
Det är en katastrof det som hänt i Paris i helgen, och det kommer kanske hända igen och igen, på andra ställen, på nya ställen. Det är det terrorattacker är till för, att skapa terror, att skapa osäkerhet och förstöra människors liv, ingen rolig grej.
 
Jag har alltid velat tro att katastrofer för människor samman, jag hoppas att det är så det kommer bli.
Jag hoppas innerligt att det här väcker en vilja hos oss alla att göra något.
Min kloka bästa vän skrev "Jag undrade alltid varför inte någon gjorde något åt det, tills jag insåg att jag är någon."
 
Jag vill inte att jorden ska gå under. Jag vill att min dotter ska växa upp och leva.
Jag vill att alla barn ska få växa upp i trygghet.
Men för att det ska bli så måste vi alla inse att vi delar på samma jord, att det som händer på andra platser kan tyckas vara långt borta, men egentligen bara är runt hörnet.
Vi hör alla ihop och egoismen kommer slita oss sönder och samman till slut.
 
Vi måste inse att en god handling föder fler goda handlingar och att våld föder våld.
 
Så vill DU att DITT barn ska få växa upp i en trygg värld, då måste du hjälpa till att göra världen trygg.
Det handlar inte längre om att sopa rent framför sin egen dörr, inte heller om att sätta sig på kvasten och försöka sopa rent hela himlen.
Det handlar om att vi måste fråga grannen om de behöver hjälp med att sopa, om att hjälpa andra och att vara medmänsklig. En klapp på axeln skapar inte fred på jorden, men det gör inte saken värre heller.
 
Som de säger i lejonkungen, vi hör alla ihop i livets stora cirkel. 
Vare sig vi vill att det ska vara så eller inte, så är det det. Saker händer dagligen runt om i världen och ingen är immun. Jag vill inte att människor ska bli rädda, jag vill inte heller att vi ska bråka om vad man har för profilbild på facebook.
 
Jag vill ju bara ha fred på jorden.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress