CCY - PG 631982-6

Utbildning, av kvalité, är nyckeln till framgång..
Igår såg jag "The first grader" för jag vet inte vilken gång i ordningen.
 
Det är en film som handlar om när Kenya tog bort sin skolavgift för grundskolan i hela landet.
Free education for all.
 
En gammal man på 80+ går till skolan för att börja studera.
 
Hans svar på varför han vill gå i skolan vid en sådan hög ålder är ganska simpelt.
Han vill lära sig att läsa.
Han vill lära sig.
 
I grund och botten handlar det om att han vill läsa en specifik sak, men det tar ändå inte bort det faktum att han vill gå i skolan, för att utbildning är det finaste och viktigaste en människa kan ha.
 
Problemet är att free education for all, egentligen bara riktar sig till barn och unga, då dessa är på tok för många som det redan är.
En gamling tar upp en, kanske två platser, för andra barn som egentligen behöver uppmärksamheten och platsen vid skrivbordet i klassrummet.
 
För det första, se filmen!! Den skildrar så otroligt många aspekter. Den visar gemenskap mellan gamla och unga, mellan stammar, den visar historia, kärlek, vänskap, krig, vikten av utbildning. Och den är otroligt vacker.
 
För det andra ser jag samma sak överallt.
Utbildning är viktigt! Nyckeln till framgång är att fler utbildas. Barn måste gå i skolan. Också avskaffar man skolavgiften. Vips går statistiken upp!
Bara i Tanzania börjar nu ca 95 % av alla barn i skolan jämfört med innan 2001 när grundskolan kostade, då började bara ca 57% skolan.
 
Nästan 100% av barnen i Tanzania får lära sig läsa, skriva och räkna! Vilken lyx, vilket privilegium.
 
Helt otroligt, revolutionerande! Eller? vänta lite.. handlar det verkligen om att få in så många barn som möjligt i skolan? Att hastigt och lustigt trycka in de i lektionssalar där de ska sitta och tvångsmässigt lära sig.
Spelar det ingen roll hur många av dessa 95 % som hoppat av skolan efter de första 3 åren?
 
tro mig, jag har varit i dessa skolor, jag har sett statistiken bli verklighet. Och de äldre, de som inte hade råd att gå i skolan. De tycker att det är helt underbart att alla barn har möjlighet att gå till skolan nu! det tycker jag också ,alla gånger. Men tillsammans skakar vi på huvudet åt vilken kortsiktig lösning det ändå är.
 
För trots att alla dessa barn får gå gratis i skolan, kan de ändå ingenting. ooops.. sa jag det där?
 
Vi måste tänka långsiktigt!
Ja utbildning är viktigt! Men glöm inte att utbilda lärare. Glöm inte att bygga skolor! Absolut, gratis utbildning till alla! Jag är helt med på den.
 
Men.. hur mycket jag än hatar pengar, så kan man faktiskt använda de till att utveckla.
Så jag respekterar och ser upp till alla som fått igenom reformen "gratis utbildning till alla". Sen lämnas facklan vidare. Nu behövs fler skolor, fler utbildade lärare och mer variation i läroplanen.
 
Vi behöver även arbete mot korruptionen, så att statens pengar går till utbildning, sjukvård och utveckling, inte män i kostym eller uniform.
 
Som sagt avskaffades skolavgiften för grundskolan 2001 i Tanzania. Men för få lärare, med för låg utbildning och för många barn i klassrummen är fortfarande ett faktum. Det borde varit ett övergående problem, inte en verklighet 13 år senare.
 
Jag säger utbildning till alla! Av kvalité, inte av kvantitet.